Så har det gått – ekonomiansvarige berättar om det allsvenska året och blickar in i framtiden
Med allsvenskt spel har klubbens ekonomi växt enormt – både intäkter och kostnader. Nu står en återanpassning till en ekonomi för Superettan högst på dagorndingen för klubbens ekonomiansvarige Andreas Lindahl.
– Det har förstås varit ett spännande år även utifrån klubbens ekonomi med spel i Allsvenskan. När vi räknar med alla transferintäkter gör vi ett mycket starkt ekonomiskt resultat för 2024, säger Andreas Lindahl.
Inför året lades en budget med en beräknad omsättning på 50 miljoner och ett resultat som skulle gå jämt upp med helt balanserade intäkter och kostnader – hur blev det till slut?
– Jag kan börja med att säga att överlag har alla verksamheter i klubben skött sig väldigt väl och hållit sig till den budgetram man fått. För de allsvenska arrangemanget har vi dock extra kostnader för arrangemangen som vi inte visste skulle uppstå i våras, så där har vi gått lite över budget.
– Sammantaget kan jag konstatera att det operativa resultatet, där vi inte räknar in intäkter och kostnader för spelartransfers ligger ungefär som planerat, kanske lite sämre.
Så för att sammanfatta – i allt väsentligt hölls budgeten och det operativa resultatet är hyfsat nära det som budgeterades?
– Ja, det kan man säga och det är viktigt att det är så då vi inte kan planera för att ha positiva transfernetton varje år. Verksamheten i klubben måste gå runt utan att vi säljer spelare och får in extra pengar den vägen, säger Andreas Lindahl.
Vad skulle du säga är den största skillnaden för klubbens ekonomi med att herrlaget spelat i Allsvenskan?
– Det är förstås hur hela klubbens ekonomi blåses upp. Det är så mycket större intäkter på allting, och förstås mycket högre kostnader på det mesta. I och med att det var vårt första allsvenska år på väldigt länge har det blivit extra dyrt för klubben när arenan och massa andra saker har funnits på vår lista att ordna med. Många är saker som är av karaktären engångskostnader. Går vi upp igen i närtid blir det billigare för oss när allt nu är på plats.
Nu ska herrlaget spela i Superettan 2025, vad innebär det för klubbens ekonomi?
– Det blir en tuff anpassning för hela klubben. Styrelsen räknar med att omsättningen krymper med ca 25 miljoner. Vi tappar framförallt centrala intäkter från SEF men så klart också på våra matcharrangemang. Som tur är minskar också kostnaderna rejält. Spelartruppens budget minskar och likaså våra kostnader runt matcherna.
– Men man ska också vara på det klara med att med ett sådant stort intäktstapp får klubben försämrade möjligheter att driva verksamheten, det är en realitet, konstaterar Andreas Lindahl.
Så – konkret, vad händer inför nästa år med klubbens verksamhet?
– I den budget vi precis är sluttampen med att färdigställa kan man se flera saker. En är att vi behåller vår personal, dock fördelas en del arbetsuppgifter om. Ska vi kunna växa som klubb måste vi ha bra personal som jobbar med klubbens utveckling varje dag.
– Vi gör också en särskild satsning på barn- och ungdomsfotbollen genom att anställa en koordinator med uppdrag att se till att allt praktiskt fungerar inom akademin och barn- och ungdomsverksamheten.
– Damlaget går upp en division och där fortsätter satsningen på att ge så bra förutsättningar som möjligt. Våra sociala projekt har vuxit i omfång och för att få samordning och större verkansgrad samlar vi ihop våra sociala projekt i en ny verksamhetsgren som vi initialt satsar pengar i.
Det låter som att det trots det sämre ekonomiska läget inför 2025 ska göras satsningar?
– Naturligtvis minskar omfattningen på viss verksamhet som vi haft i Allsvenskan, jämfört med hur det blir nästa år. Men, ja, verksamheten måste utvecklas, oavsett var vårt herrlag spelar i för division. Vi har det som viktig princip i klubben att verksamheten inte ska vara beroende av vad herrlaget presterar. I praktiken innebär det att vi är väldigt försiktiga med att dra på oss fasta kostnader och de satsningar som görs ska kunna finnas över längre tid och vara hållbara på alla sätt för klubben. Det vill säga, vi ska bygga en stark och hållbar förening oavsett var herrlaget spelar och ta steg för steg i den takt vi klarar av.
– Som jag nämnde så tar vi ett sådant steg 2025 när vi gör en kraftsamling på klubbens sociala projekt.
Hur ser manager Kalle Karlssons budget ut för löner och till spelarköp?
– Kalle har fått en vad vi tycker konkurrenskraftig budget till att avlöna spelare med och göra värvningar för. Dessutom kan Kalle komma till styrelsen om en önskan att göra strategiska värvningar. Det vill säga värvningar vi tror har särskilt stor potential att generera intäkter för klubben på sikt. Om styrelsen beslutar för att gå på Kalles linje använder vi de pengar vi fått in via årets transfers och investerar i framtiden. Kalles budget måste dock täcka lönen för denna spelare.
– En sak jag vill lägga till när vi pratar om transfers är hur vi upplever att det blivit stor skillnad i hur våra spelare värderas av andra klubbar idag jämfört med tidigare år. Vi har sakta men säkert byggt en plattform och vi har kommit upp flera nivåer, där vi kort och gott får bättre betalt för våra spelare, säger Andreas Lindahl.
Med Kalles budget och strategiska spelarförvärv där styrelsen skjuter till pengar – ska vi hoppas på Allsvenskan igen redan inför 2026?
– Det vi sagt i styrelsen är att ge herrlaget så bra förutsättningar att den trupp som ställs på benen ska ha potential att ligga i toppen av Superettan.
Några avslutande ord?
– Vi kommer få en tuffare ekonomisk situation nästa år, inget snack om den saken. Men jag vill framhålla att vi i grunden har bra ekonomiska förutsättningar. Sen har den gångna säsongen inneburit att vi som förening har tagit stora steg. Vi har erbjudit västeråsarna något väldigt eftertraktat, allsvensk fotboll och vi har gjort det på ett sätt som är mer än godkänt.
– Nu när vi går in mot en säsong i Superettan är vår absoluta ambition att göra det lika bra och jag och hela styrelsen hoppas att västeråsarna vill vara med oss på resan uppåt igen. Vi har en bra och hållbar grönvit produkt som vi tror kommer tilltala de lokala företagen, supportrar och alla de nya VSK:are som besökte oss i år på matcherna. Som ideell förening behöver vi allt stöd vi kan få från alla grönvita i staden för att nå våra mål 2025, säger Andreas Lindahl avslutningsvis.