Akademichef Herman Ottosson om ungdomsverksamheten
VSK Fotbolls akademichef berättar ingående om sin roll, hur ungdomsverksamheten bedrivs och vad VSK har för mål – ”Vår vision är att bli nordens bästa akademi”
Vad innebär det att vara akademichef?
– Det innebär att vara övergripande ansvarig för akademiverksamheten. Det innebär också att sätta strukturer och riktlinjer för hur vi ska jobba och sen följa upp det. Några av mina ansvarsområden är att coacha tränare, scouta spelare och vara ansvarig för certifieringen av vår verksamhet. Vi blir certifierade och bedömda varje år av Svensk Elitfotboll baserat på hur vår akademi ser ut.
Vid vilken ålder kan en spelare börja i akademin?
– Akademin startar vid 15 års ålder. Vi har totalt fyra lag: P15, P16, P17 och P19. Nytt för 2020 är att vi inte har något U-21 lag som fungerar som reservlag till A-laget. U-21 laget låg dock under A-lagets paraply där våra akademispelare har fyllt ut laget baserat på hur många spelare som behöver matchtid från A-laget. 2020 har vi valt att inte ha ett U21-lag, med hänsyn till ekonomi och eventuell överbelastning på spelarna.
Vad är syftet med VSK Fotbolls akademi? Vad vill ni få ut av verksamheten?
– En stor del av vår verksamhet går ut på att ge spelarna verktyg för framtiden. Det är väldigt få som når elitfotbollen, därför lägger vi stor vikt vid att fostra människor. Det är inte bara vi som gör det, zoomar man ut och tittar på hela idrottsrörelsen i Sverige så ligger ett stort fokus på just det.
Att få ungdomar att förstå hur de ska förhålla sig i en grupp, lära sig att komma i tid, att ha en plan för sig själva och att försöka utveckla saker på och vid sidan om fotbollsplanen och så vidare. Klarar du inte av det i tonåren så kommer du ha svårt att behålla ett jobb i framtiden.
Vad ni få ut av verksamheten från ett fotbollsperspektiv?
– Från ett fotbollsperspektiv vill vi utbilda taktiskt flexibla fotbollsspelare. Det innebär att våra spelare ska kunna spela mot olika typer av motstånd men även att de ska kunna spela i olika typer av formationer.
För att ge ett exempel ska en forward kunna spela tillsammans med en eller två forwards och även vara själv på topp. De ska vara redo när de får möjligheten att spela eller träna med A-laget.
Historiskt har VSK Fotbolls A-lag bytt tränare vartannat år. För att vi ska få kontinuitet i vår utbildning så jobbar vi hellre med att utbilda taktiskt flexibla spelare än att utgå ifrån hur A-laget jobbar. Våra spelare ska helt enkelt testa på olika scenarion under sin tid i akademin.
Vad är visionen med VSK Fotbolls akademiverksamhet?
Vår vision är att bli nordens bästa akademi. En vision definieras som ett högt uppsatt mål som kan vara lite orealistiskt. Vi siktar högt och jobbar hela tiden för att bli bättre. Skulle vi ha ett lägre uppsatt mål finns en risk att vi inte skulle jobba lika hårt som vi gör när vi har nordens bästa akademi som mål.
Vi har även resultatmål som är mer konkretiserade kopplat till visionen och den handlar om att spelarna i vår akademi ska debutera i A-laget vid målsatta tidpunkter.
Finns det någon flickakademi?
– Inte i dagsläget, våra äldsta tjejer är födda 2009. Ambitionen från klubben sida är att spegla pojkverksamheten i framtiden. På söndag drar vi igång något som kallas flickakademin. Det är snarare en verksamhet där vi erbjuder extraträning till spelare i Västerås som ligger långt fram i sin utveckling. Det är inte ett eget lag, utan det är tjejer från olika klubbar som tränar tillsammans en dag i veckan.
Vad är unikt för VSK:s akademi kontra andra akademier runt om i Sverige?
– Där skulle jag vilja lyfta fram våra tränarmöten. Alla tränare, från P12 till P19, träffas en gång i veckan för att ge tips till varandra. Det är varierande teman, alltifrån kultur till metodik och hur vi skapar starka team. Efter mötena tillämpar respektive tränare det vi diskuterat i sina egna lag.
Utan att veta så tror jag våra möten, som är väldigt givande för alla, är rätt unika.
Hela akademin var på träningsläger i Danmark i helgen, berätta om det?
– I början på säsongen har vill vi under några dagar få leva som proffs. Till vardags går spelarna i skolan och tränar på kvällstid. På träningsläger har tränarna tillgång till spelarna dygnet runt. I den miljön får vi möjligheten att ge spelarna en känsla av vad som krävs som elitfotbollsspelare.
Hur de tar hand om sig själva vid dubbelpass för att orka, hur det är att leva med andra och så vidare. Vi får även möjlighet att arbeta med individuella samtal och med gruppens utveckling. Vi spelade även matcher mot danska lag för att få influenser från våra grannar i söder.
Hur känns det att en akademispelare som William Videhult gör bra ifrån sig i A-laget? Är det ett kvitto på att ni gör något bra?
– Självklart! Han och Viktor Steen har nått ett av våra resultatmål vilket är att ta sig in i A-truppen. Nästa steg på trappan för dem är att bli startspelare. Deras hårda jobb har gjort att dörren till A-lagets omklädningsrum har öppnat sig. Nu är det upp till dem att faktiskt ta chansen som inte många spelare får. Det är lätt hänt att unga spelare slår sig för bröstet och tänker ”yes! nu är jag i Superettan”. Det är nu det hårda jobbet börjar för att ta en startplats i laget.
Framöver kommer det komma ett ”ungdomssvep” kontinuerligt på hemsidan som uppdaterar om läget kring akademiverksamheten.